7 způsobů, jak poznat, že váš nůž potřebuje nabrousit
12.02.2021
Řezání s tupými noži nejenže není příjemné, ale je také nebezpečné. Bohužel nelze obecně stanovit časový interval, který by nám řekl, že je potřeba nechat nůž nabrousit. Na druhou stranu existuje několik způsobů, jak spolehlivě poznat, kdy už váš nůž potřebuje ruku odborníka. Pojďme tedy zjistit, které to jsou:
- Pouhý pocit - ostří lze zjistit z pouhého dotyku (ovšem velmi opatrně). Přejeďte špičkami prstů po hraně ostří. Ostré nože jednoduše cítíte. Ostří by mělo mít jasně vymezený, výrazný okraj.
- Test papírem - jde o velmi jednoduchý test. Uchopte do prstů levé ruky kancelářský papír a zhruba 2 cm od prstů proveďte řez skrz papír odshora dolů. Ostrý nůž provede čistý řez, bez trhanců a velmi snadno. Pokud čepel sklouzne nebo se v papíru objeví trhance, je čas na ostření.
- Test rajčetem - k tomuto testu se hodí spíše měkčí rajče. Ostrý nůž bude řezat měkké rajče na tenké plátky bez toho, aby se muselo příliš tlačit. Pokud váš nůž vytlačuje z rajčete příliš mnoho šťávy, nebo nelze snadno prokrojit slupka, nůž není tak ostrý, jak by měl být.
- Test cibulí - položte svůj nůž na neoloupanou cibuli. Ostrý nůž snadno prořízne slupku. Pokud váš nůž sklouzne po slupce, není příliš ostrý.
- Vizuální kontrola - držte nůž šičkou od sebe a podívejte se po hraně ostří proti světlu. Tak zřetelně uvidíte veškeré nerovnosti. Pokud jsou na ostří prohlubně či nerovnosti, není to dobré znamení a ostří je třeba profesionálně zarovnat a znovu přebrousit.
- Test nehtem - přiložte nůž k nehtu v úhlu 45°. Pokud po nehtu nesklouzne, je správně ostrý.
- Holí? - toto je jeden z nejznámějších testů. A to i přesto, že není příliš přesný vzhledem k tomu, že každý na jinou sílu vlasu či chlupu. Také tento test provádějte s opatrností. Přiložte nůž k části ruky, na které vám rostou chlupy, a zkuste tyto chlupy za pomocí nože "oholit". Podařilo se? Gratulujeme, máte perfektně ostrý nůž. Nepodařilo se? Nic se neděje. Svěřte nám je do péče a již druhý den znovu pocítíte, jak příjemné je krájet perfektně ostrým nožem.